Makine sektörünün yeni üssü Trakya’da kuruluyor

18 sektörel derneğin üyesi olduğu MAKFED Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Dalgakıran ve Yönetim Kurulu’nun ev sahipliğinde düzenlenen Makine İhtisas OSB Tanıtım Toplantısı makine üreticilerinden yoğun ilgi gördü.

Sektörü ileri taşıyacak projeleri ile dikkat çeken Makine İmalat Sanayii Dernekleri Federasyonu (MAKFED), sektörü dağınık yapısından kurtarıp bir araya toplayacak bir Organize Sanayi Bölgesi hayata geçiriyor. MAKFED, sektörün Trakya Bölgesi’ndeki ilk ve tek ihtisas organize sanayi bölgesini Polat Renaissance Otel’de düzenlediği tanıtım toplantısı ile tanıttı.

KOBİ’lerin yoğun olduğu makine imalat sanayiinde 13 bini aşan üretici firma bulunuyor ve bu firmalar 220 bin kişiye istihdam sağlıyor. Sanayileşmenin olduğu illerde faaliyet gösteren sektör firmalarının İstanbul, Bursa, Kocaeli, Trakya, İzmir, Eskişehir, Ankara, Konya ve Gaziantep gibi illerde yoğunlaştığı görülüyor. Makine üreticilerinin yüzde 50’si Organize Sanayi Bölgeleri, yüzde 30’u Küçük Sanayi Siteleri, geri kalan yüzde 20’si ise şehir içine sıkışmış durumda dağınık bir şekilde faaliyetlerini yürütüyor.

 

Makine İhtisas Organize Sanayi Bölgesi tanıtım toplantısında konuşan PAOSB Yönetim Kurulu Başkanı ve Asrey İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Fidan Aslan Eroğlu,  “Makine İmalat Sanayii Dernekleri Federasyonu (MAKFED) ile Asrey İnşaat’ın Kırklareli Vize’de Makine İhtisas Organize Sanayi Bölgesi kurulması yönündeki işbirliğinin heyecanı ve mutluluğunu yaşıyoruz. Asrey İnşaat olarak Vize’de özel organize sanayi bölgesi kurulması konusunda öncü bir rol izledik ve Türkiye’de bir ilki gerçekleştirdik. 2012 yılında Plastik Sanayicileri Derneği (PAGDER) ile yapılan protokol ile 650 bin metrekarelik alanda PAGDER&ASLAN Plastik ihtisas Özel Organize Sanayi Bölgesi’nin kurulması yönünde ilk adım atıldı. Bugün bu faydayı ülkemizin lokomotif sektörü makine imalat sanayi için sağlıyoruz. Yüzde 30 daha ucuz enerjiden yüzde 45 yatırım teşvikine, İstanbul ve Avrupa’ya komşu lokasyondan taşınma kredi desteğine kadar pek çok avantajın yanı sıra modern alt yapı olanakları ve sosyal yaşam alanları ile makine sanayimizi ihtiyaç duyduğu bir ihtisas OSB’ye kavuşturmayı hedefliyoruz. 400 bin metrekarelik büyüme alanı ile birlikte 1 milyon metrekare arazi üzerinde kurulacak Makine İhtisas Organize Sanayi Bölgesi üç etaptan oluşacak. Birinci etap metrekaresi 55 dolar, İkinci etap metrekaresi 70 dolar, üçüncü etap metrekaresi 85 dolardan başlayan avantajlı fiyatlarla sanayicilerimize sunulacak. Dolar kurunu da 1$ = 4.5 TL’den sabitledik. Makine Organize Sanayi Bölgemizin ülkemize, makine imalat sanayine ve bölgeye hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

TOBB Türkiye Makine ve Teçhizat İmalatı Meclisi Başkanı Kutlu Karavelioğlu, konuşmasında yüksek teknolojinin önemine dikkat çekerek şunları söyledi: “Birleşmiş Milletler’in son sınıflandırmasına göre Çin; ABD ve Almanya’nın toplamından daha fazla yüksek teknolojili ürün ihraç etti. Çin’in bu toplam içinde ihracat oranı yüzde 24 iken diğer iki ülkenin ihracatı yüzde 18 civarında kaldı. Yine bu tanımlamaya göre Tayvan’ın toplam ihracatı içindeki yüksek teknolojili ürün ihracatının payını yüzde 45’e çıkardığını görüyoruz. Güney Kore’nin ihracatındaki yüksek teknolojili ürünlerin payı ise yüzde 28. Sadece elektronik iletişimden örnek veriyorum. Almanya, ABD ve Japonya’nın toplam ileri teknoloji ihracatları 10-15 yıl içinde 83 milyar dolardan 63 milyar dolara düşerken aynı süreçte Çin, Tayvan ve Güney Kore’nin toplam yüksek teknoloji ihracatı 80 milyar dolardan 620 milyar dolara yükseldi. Bu Batı endüstrisi açısından net olarak kaybedilmiş bir alan haline geldi. Her ülkenin artık yatırım çekmek ve istihdam yaratmak için korumacı politikalara yönelmek zorunda kalışının sebebi de budur. Ticaret savaşları diye adlandırdığımız şey de bu… Bu alanda çoktan kaybedilmiş bir savaştan söz ediyoruz. Batı’nın elinde kalmış tek bir kale var o da ileri teknolojili makine imalatı ki onun da rakamları şöyle; Yüksek teknolojili makine imalatında Çin, Tayvan ve Kore son 15 yılda ihracatlarını 4 milyar dolardan 7 milyar dolara çıkartırken ABD, Almanya ve Japonya’nın 15 yıldaki yüksek teknolojili makine ihracatı ise 19 milyar dolardan 27 milyar dolara çıktı. Rekabetin bıçak sırtı olduğunu ve Batı’nın bu savaşta çok zorlanacağını görüyoruz. Endüstri 4.0 argümanı da aslında bu sebeple ortaya konulmuştur. Bu rakamlar küresel ekonomideki değişimin kaynağını göstermesi bakımından önemli. Dünyadaki bu değişimin bizlere de önemli fırsatlar getireceğine inanıyorum.”

Toplantıda yaptığı konuşmada makine sektörünün ülke ekonomisi açısından taşıdığı önemi vurgulayan MAKFED Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Dalgakıran ise; “Bir trende lokomotif ne ise makine sektörü de odur. Bunu kabul etmeyen ülkeler gelişmiş ülke sınıfına asla giremezler. Son 60 yılda gelişmekte olan ülke sınıfından gelişmiş ülke sınıfına giren sadece iki ülke var: Tayvan ve Güney Kore. Bunu da makine, elektronik ve yazılıma yoğunlaşarak yapmışlar. Dünyada makine üretmeden zenginleşmiş bir ülke yok. Çin’in 1992’de makine ihracatı 3 milyar dolar iken 2005 yılında 270 milyar dolara çıkmış. Neden bu alana yatırım yapmış çünkü üretim araçlarını kendi üretemeyen ülkeler teknolojiyi dışarıdan alıp hamallık yaparlar. Eğer Türkiye büyük ekonomi olacaksa makine sektöründe dünyada söz sahibi ülke olmak zorunda. Ülkemizde böylesi bir makine imalat sanayii altyapısı oluşmuşken bunu büyütebilecek stratejiler ortaya konularak bu yapılabilir.” dedi.

MAKFED Başkanı Adnan Dalgakıran, Makine İhtisas OSB’nin sektörün ihtiyaç duyduğu sinerjiyi yaratarak makine imalat sanayini ileri noktaya taşıyacağını dile getirerek şunları söyledi: “Ülkemiz ekonomisine en çok katkı sağlayan sektörlerden makine imalat sanayimiz geride bıraktığımız yıl üretim değerini yüzde 27 artırarak 71,62 milyar TL’ye yükseltti. Aynı dönemde toplam cirosu ise yüzde 28,3 yükselişle 77,49 milyar TL oldu. Türkiye’nin geçtiğimiz yıl yaptığı toplam ihracattan yüzde 9 pay alan sektörümüz 14,8 milyar dolarlık ihracata imza atarak önemli bir başarı elde etti. Üstelik sektör ihracatımızda AB ülkeleri ve ABD gibi gelişmiş pazarların öne çıktığını belirtmekte de fayda var. Türkiye’nin 2023 yılı için belirlediği 500 milyar dolarlık ihracata 100 milyar dolarlık katkı sağlamayı hedefliyoruz. Bunun için de çok daha fazla üretime, yüksek teknolojiye, Ar-Ge ve inovasyon yatırımlarına ve sektörel kümelenmeye ihtiyacımız var. Firmalarımızın yüzde 26’lık büyük bir bölümü İstanbul’da yer alıyor. Sanayinin şehrin sıkışık yapısı içinde büyüyüp gelişme imkânı bulunmuyor. İstanbul’un doğusunda Dilovası ve Gebze’de 2 adet Makine İhtisas Organize Sanayi Bölgesi mevcut ancak İstanbul’un Avrupa yakasında ve Trakya’da dağınık halde faaliyetlerini sürdüren firmalarımızın böyle bir şansı yoktu. Bu gerçekten hareketle makine üreticilerimizin daha modern ve büyümeye açık alanlara sahip olacağı Makine İhtisas Organize Sanayi Bölgesini hayata geçiriyoruz. OSB’mizi Türkiye’nin göz bebeği, Avrupa’ya komşu konumu ile de öne çıkan Trakya Bölgesi’nde kuruyoruz. Kırklareli-Vize’de bulunan PAGDER&ASLAN Plastikçiler İhtisas Özel OSB’ye komşu olacak Makine İhtisas OSB ile üreticilerimizi sektörün ihtiyaçlarına cevap veremeyen OSB’lerden ve şehrin sıkışık yapısından kurtarmayı hedefliyoruz. Katılımcı firmalarımız için son derece kârlı bir yatırım olacak OSB’miz sektörel kümelenme ile makine sanayinin küresel rekabette elini güçlendirecek” diye konuştu.

MAKFED Makine İhtisas OSB’ye her türlü desteği vermeye hazır olduklarını dile getiren Kırklareli Valisi Osman Bilgin, “Vize İlçemizde kurulan Türkiye’nin ilk plastik ihtisas özel OSB’si PAGDER&ASLAN’a komşu olarak makine sanayicilerini bölgemize getiren bu yeni girişimin özellikle Kırklareli ilimizde başlatılması ilimiz adına çok büyük önem arz ediyor. İstanbul artık il ölçeğini aşmış bir devlet niteliği taşıyor. PAOSB’nin yanında kurulacak Makine İhtisas OSB’nin konumunun önemini vurgulamak istiyorum. Üçüncü havalimanı ve Kanal İstanbul projelerinin yanı sıra Pekin’den Londra’ya uzanacak hızlı tren hattı ile Avrupa’ya daha güçlü bağlarla bağlanacak bir lokasyonda yer alıyoruz. İstanbul artık sanayiyi taşıyamıyor ve şehir içindeki sanayi tesislerinde büyük sıkıntılar yaşanıyor. Makine sanayi gibi kümelenmeye ihtiyaç duyan sektörlerde bir araya gelmenin ve ortak bir alanda buluşmanın ve bunun da OSB çatısı altında olmasının çok büyük önem arz ettiğini düşünüyorum. Sıfır bürokrasi ile tek adımda hizmetle birlikte bizzat şahsım ve yakın çalışma arkadaşlarımla sanayicilerin yanındayız. Siz sanayiciler dünyanın en zor işlerinden birini yapıyorsunuz. Biz kendi ilimizde tüm sanayicilerin hizmetkarıyız, onlarla birlikte bu yatırımın ve altyapı çalışmalarının gerçekleşmesi yönünde her türlü katkıyı sağlayacağımızı belirtmek istiyorum” şeklinde konuştu.

 

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password