Siber güvenlikte ‘’Evet, ben de ülkem için çalışmaya varım’’ diyen gençlere ihtiyaç var

 

Bilişim İnovasyon Derneği tarafından düzenlenen CyberCamp 2017 Kış Kampı’nda konuşan BTK Başkanı Dr. Ömer Fatih Sayan, siber güvenliğimiz ve ülkenin müdafaası için yeniden milli mücadele çerçevesince “Evet, ben de ülkem için çalışmaya varım” diyen gençlere ihtiyaç duyulduğunu belirtti.

BTK Başkanı Dr. Ömer Fatih Sayan, Bilişim İnovasyon Derneği tarafından düzenlenen CyberCamp 2017 Kış Kampı’na katıldı.

Turkcell ve MENTAL İK’nin katkıları, ‘Siber Güvenlik Senden Sorulsun’ sloganı ile İstanbul’da düzenlenen kış kampı programına Bilişim İnovasyon Derneği Başkanı Mehmet Fatih Zeyveli, Turkcell Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akça, BTK Kurul Üyesi Figen Kılıç,BTK Başkan Danışmanı İbrahim Ethem Soğukoğlu, siber güvenlik konusunda kariyer yapmak ve bu konuda uzmanlaşmak isteyen gençler ile alanında uzman eğitmenler katıldı.

NESNELERİN İNTERNETİ DÜNYASI BİZİ ÇEPEÇEVRE SARIYOR

Bilişim çağının hızla ilerlediğini,bugün gelinen noktada siber savaşlardan ve nesnelerin internetinden bahsedildiğini hatırlatan Sayan, “Artık akıllı nesnelerin birbirleriyle iletişim kurarak otomatik olarak bilgi alışverişlerinde bulunmaları biz farkında olmadan devasa sistemlerin standart işlemlerini yerine getirdiklerinin bir göstergesi. Bundan asırlar önce nesnelerle konuşan ya da nesnelerin bir dili olduğunu ve konuştuklarını söyleyenleri deli olarak adlandırıyorduk. Doğunun büyük hikmet adamı İbn-i Arabi bundan 800 yıl önce varlıkların iletişim dilini anlatıyordu ve o zamanki insanların büyük bir kısmı bunu anlıyordu. Biz bugün nesnelerin interneti diyerek onun söylediklerinin bir benzerini farklı bir boyutta aynen yaşıyoruz. Akıllı evler, akıllı binalar, akıllı otobüsler, akıllı duraklar, akıllı telefonlar, akıllı beyaz eşyalar ve sanayi alanında kullanılan akıllı cihazlar… İşte nesnelerin interneti dediğimiz bu dünyanın, nasıl bizi çepeçevre sardığını ve önümüzdeki günlerde ne kadar daha saracağını gösteriyor.İnternet ve internete bağlanan akıllı cihazlar olmadan bundan sonraki yaşamınızı kolaylıkla sürdürmeniz mümkün değil. Bu bir gerçek. Çünkü eğitimden eğlenceye, ekonomiden savunmaya kadar her şey internete bağlı. Yaşam kalitenizi internetin güvenli ve verimli kullanımı ile artırabilirsiniz.” şeklinde konuştu.

ARTIK ÜLKELER SİBER SALDIRILARI SAVAŞ NEDENİ SAYAR HALE GELDİ

Bilişim cihazları ve internetin hayatımızın ekonomiden finansa, eğitimden sağlığa her tarafını sardığı bu dönemde yaşadığımız sorunların başında siber güvenliğin geldiğini belirten Sayan, “Bahçeyi sularsanız alacağınız ürünle beraber ayrık otları ve dikenlerde büyür. Hatta ne kadar sular ne kadar gübrelerseniz aynı anda hedef ürünün yanı sıra diğer unsurların da o oranda gelişip büyüdüğünü görürsünüz. Biz de internet hızımızı artırdıkça aynı oranda siber tehditlerle, kötü yazılımlarla ve istenmeyen içeriklerle karşı karşıya kalacağız. NATO tarafından; kara, deniz, hava, uzay gibi siber ortam da bir savaş alanı olarak kabul ediliyor. Dolayısı ile ülkeler siber saldırıları da savaş nedeni sayar hale geldi. Savaşlar artık eskisi gibi topla, tüfekle savaş uçağıyla yapılmıyor sadece. Bu saydıklarımdan çok daha ucuza mal olan mesela 10 dolara mal olan bir kötücül yazılım, bir virüs ya da solucan, ülkelere milyonlarca dolarlık füze ya da savaş uçağının verdiğinden daha fazla zarar verebiliyor.” dedi.

TEKNOLOJİ GELİŞTİKÇE SİBER TEHDİTLER DE DEĞİŞTİ

Yıllar itibariyle siber tehditlerinde değiştiğinin altını çizen Sayan, “90’lı yıllar öncesinde karşılaşılan virüs yayma; şaka, eğlence gibi amaçlarla yapılıyordu. 2000 yılına geldiğimizde; solucanlar dönemi, ortaya çıktı. Bu solucanlar e-posta yolu ile yayılarak dosyaları ulaşılamaz hale getirmeye çalışılıyordu. 2004 yılında ise web tehditleri dönemi başladı.  Bu şekilde kişisel verilerin ihlal edilmesi, bilgi hırsızlığı gibi yeni suçlar ortaya çıkmaya başladı. 2008’den itibaren başlayan sosyal saldırılar döneminde; siber suçlular; birey, kurum ya da ülke gözetmeden, sabotaj ve kar elde etmeyi amaçladılar. Bugün ise bu tehditlerin hepsi de kullanılmaktadır. Akıllı cihazların artmasıyla, kötücül yazılımlar da daha akıllı hale geldi. Çünkü her geçen gün bu saldırılara açık sistemlerin sayısı giderek artıyor. Bugün Dünyada; mobil abone sayısı 7.5 milyara, internet kullanıcı sayısı 4 milyara, sosyal ağ kullanıcı sayısı ise 3 milyara ulaştı.

GÜNÜMÜZDE SALDIRILAR ÇOK DAHA UZUN SOLUKLU YAPILIYOR

2000 yılında dünyada kullanılan internet erişim hızı yaygınlığı 128 Kbps idi. 2014’te 100 Mbpsgenişbant erişim hızı olağan hale geldi. 2017’de ise GByte’lardan söz ediyoruz. Dolayısı ile siber saldırıların da sadece çeşitleri artmakla kalmadı, saldırıların bant genişliği de arttı. Buna ek olarak sistemler içine gömülü şekilde siber güvenlik açıkları yaratıldı ve buralardan saldırılar gerçekleştirildi. Ayrıca, günümüzde saldırılar çok daha uzun soluklu yapılıyor. Anlık saldırılar, botnetler dışında, beş altı yıl bekletilen virüsler ile de saldırılar gerçekleştiriliyor. İran’ın nükleer enerji sistemine yapılan ve Stuxnet olarak bilinen saldırı da bu şekilde uzun süre kendisini ele vermeden bekleyen kötücül yazılımlar tarafından gerçekleştirildi.” ifadelerini kullandı.

SİBER GÜVENLİKTE “EVET, BEN DE ÜLKEM İÇİN ÇALIŞMAYA VARIM” DİYEN GENÇLERE İHTİYAÇ VAR

Konuşmasında BTK’nın Siber Yıldız Capture the Flag (Bayrağı Yakala) adlı yarışmasına da değinen Sayan şöyle konuştu:“Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ülke çapında büyük bir seferberlik ilan etti. Bu seferberlik eline silah alma seferberliği değil, ülkenin müdafaası için yeniden milli mücadele çerçevesince her alanda çalışmaktır. Biliyorsunuz bu çerçevede biz de siber alanda yeteneği olan bütün arkadaşlarımıza mezuniyet, deneyim aramaksızın kapılarımızı açtık. 25 binden fazla hacker başvurdu. Başvuran bu arkadaşlar arasında cuma akşamı bir yarışma tertip ettik. Siber Yıldız Capture the Flag (Bayrağı Yakala) adlı yarışmamız 24 saat sürdü ve binlerce hacker grubu bu yarışmada kıran kırana mücadele verdi, puanlar toplandı ve bir sıralama ortaya çıktı. Yarışmadan ziyade bizim için burada önemli olan başka bir şey var: Yarışmacılarımızın hepsi “Evet, ben de ülkem için çalışmaya varım” demiş oldu. Bugün CyberCamp 2017’ye katılan siz arkadaşların da aynı inanç, vatan sevgisi, özveri ve hevesle burada olduğuna inanıyorum.

SİBER YILDIZ YARIŞMASINA KATILAN TÜM GENÇLERİ DEĞERLENDİRECEĞİZ

Eğer bir ülkede vatan savunmasına, hackerlik gibi üst düzey yetenekli insanlar çağırılıyor ve seçkin alandan 25 bin cevap alınıyorsa; bu, milletimizin içinde yaşayan inancın, vatan sevgisinin millete bağlılığın göstergesidir. Önemli olan da budur. Bu sebeple biz bu arkadaşlarımızın bir kısmını kendimizde istihdam edeceğiz, bir kısmının da eğitim imkanı ile beraber diğer kamu kurum ve kuruluşlarında istihdam edilmelerini sağlayacağız, bir kısmını özel sektöre yönlendireceğiz. Velhasılı kelam hepsini destekleyeceğiz. Bu bağlamda hem bizim için hem serbest hayattan gelen hackerlarımız için hem de ülkemiz için üst düzey deneyim olan bu yarışmayı da bir şenlik, bir festival çerçevesinde görüp sık sık tekrarlamayı planlıyoruz.”

SANAL ALEME KÖKLERİMİZDEN GELEN DEĞERLERİMİZ VE PRENSİPLERİMİZLE TAŞINMALIYIZ

Köklerimizden gelen ve beslendiğimiz değerlerimiz ve prensiplerimizle var olduğumuzu, sanal aleme bunlarla beraber taşınmamız gerektiğini belirten Sayan, “Bir mahalleden başka bir mahalleye taşınırken nasıl kişiliğimizden vazgeçmiyorsak, gerçek dünya ile sanal dünya arasında da böyle bir fark gözetmemeliyiz. Eskilerin adabı muaşeret dediği insanın diğer insanlarla, nesnelerle, bitki-hayvan gibi canlılarla ilişkilerini düzenleyen davranış kuralları eğer bir gün siber aleme girecek ve orada belirleyici olacaksa bunu yapabilecek yegâne medeniyetin evlatları biziz. Dolayısı ile bu hususlarla ilgili bazı önerilerim olacak:

  • İnternetin erişim, iletişim ve içerik olanaklarından olabildiğince faydalanın. İnternet teknolojilerinin getirmiş olduğu fırsatları sakın kaçırmayın.
  • Başkalarını incitici ve rahatsız edici davranışlardan sakının.
  • Başkalarının internette sergilediği hoşunuza gitmeyen davranışlara karşı hoşgörülü olun, gerekirse ilgili kişiyi onu küçük düşürmeden ve özel bir iletişim kanalı ile uyarın.
  • İnternette ve özellikle sosyal medyada başkalarına karşı her zaman kibar bir dil kullanın ve saygılı davranın.
  • Gerçek hayatta başkalarına karşı söyleyemeyeceğiniz veya söylenmesi uygun olmayan sözleri, internette de söylemeyin. Çünkü gerçek hayatta suç olan her şey internette de suçtur.
  • İnternette ileride pişman olabileceğiniz ve sizi olumsuz etkileyebilecek paylaşımlar yapmayın.
  • İnternette okuduğunuz her bilginin kaynağını araştırın; yani internette sadece sörf yapmayın gerektiğinde dibe dalın.
  • Doğruluğuna emin olmadığınız hiçbir bilgiyi internette paylaşmayın. Gerekirse farklı kaynaklardan araştırma yapın ve eleştirel olun.
  • İnternette kişisel bilgilerinizi koruyun, çevrimiçi gizliliğinize ve güvenliğinize özen gösterin.” hatırlatmasında bulundu.

Toplantıya katılan ve düzenleyenlere bu alanda yaptıkları girişim için özellikle teşekkür ettiğini ifade eden Sayan,  CyberCamp 2017 programının başarılı ve yararlı geçmesi dileklerini ileterek sözlerine son verdi.

 

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Lost Password